Karel Kryl by oslavil 80. narozeniny

Básník, písničkář, sečtělý člověk se štědrou i výbušnou povahou zároveň, Karel Kryl, by dnes, v pátek 12. dubna, oslavil 80 let. Narodil se ve stejný den jako moje máma – na rozdíl od ní však narozeniny neoslaví. Zemřel před 30 lety na srdeční příhodu, která ho poněkud příznačně potkala na ulici. Poeticky založení lidé rádi věří, že mu z politické situace po pádu komunismu a po rozdělení Československa k 1.1.93 puklo srdce. A proč ne, zní to hezky – a každý bard si zaslouží své mýty a legendy.

Možná jste si všimli, že článků o Karlu Krylovi se poslední dobou objevilo dost, nebudu zde tedy nosit dříví do lesa a odkážu na jeden z nich, který vyšel na Reflexu, bez patosu a s osobní zkušeností, autor hezky popisuje, kdo pro něj KK byl. Máte-li zájem o ucelenější info o této osobnosti českých ději, doporučuji knihu Akorát, že mi zabili tátu… , od předsedy Klubu Karla Kryla (KKK) (1991 – 2021), Vojtěcha Klimta.

Osobně si myslím, že Karel Kryl měl myšlenkově a textově k punku a podobným žánrům blízko, jeho písně přezpívali např. E!E (viz klip O králi níže).

 

 

You may also like...

0 0 hlasy
Ohodnoť novinku! (Ne článek.)
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře