Brněnecfest 2023 – report a fotogalerie (108 fotek)

Dvacátý druhý ročník punkového festivalu Brněnecfest je za námi. Poprvé jste ně něj mohli zavítat v r. 2000 a od té doby se pořádal každoročně až do r. 2020, kdy musel být zrušen z důvodu covidu. (I když je trochu smutné, že některé jiné, větší nejmenované festivaly zákaz nerespektovaly a uskutečnili se.) Čistě technicky to tak letos byl XXIII. ročník, ale prakticky o jeden méně.

Tradičně největším strašákem bylo počasí, ale nakonec se v podstatě všichni spálili od slunce, i když dopoledne panovali i příjemné přeháňky.

Atmosféra na festivalu byla tradičně super, jestli můžeme věřit info od kapel na pódiu, tak dorazilo až 1500 lidí – nikde se mi to ale oficiálně potvrdit nepodařilo a počítat se mi je nechtělo 😊. (Mimochodem, první ročníky mívaly o nulu méně.) Na mě už to snad bylo i moc, ale zase jsem to klukům z Vision days, kteří Brněnec tradičně pořádají, přál – zejména vzhledem k tomu, co se děje s cenami v poslední době. Ty se už celkem znatelně promítly i do cen na festivalu. Vstupné se oproti před-covidové době dostalo skoro na dvojnásobek, pivo i od loňska také +5 Kč. Škoda, že se neuvažovalo např. o dvojím vstupném – jedno pro lidi, co tam stanovali od pá do ne a levnější pro ty, co přijeli na sobotu vlakem – protože pro ty druhé směr Brno (tj. Skalice/Letovice/Blansko a vše dál na jih) bohužel jediná možnost je dojet po 9 a odjet po 20h, takže člověk chtě-nechtě přijde o cca 7-8 kapel.

Letos – stejně jako v loňském roce – vystoupilo 19 kapel a, jestli se nemýlím, všechny z ČR. Zvuk zrál jako víno – zatímco ze začátku zpěvu nebylo v podstatě rozumět, ke konci už to bylo skoro jako studiovka, až na občasné basové kopnutí z reprobeden, které polechtalo podbřišek.

Hodnotit jednotlivá vystoupení je hodně subjektivní, takže bych jen letmo vypíchl pár věcí

– Malomocnost prázdnoty nedorazila a zastoupila ji plzeňská legenda ZNC (ale to už bylo změněno na plakátech půl roku předem, takže si toho ani leckdo ani nevšiml)

– Punk Floid a Houba, jako zástupci nejmelodičtější sekce měli spoustu pogujících, zpěvák z Punk Floidů představil i syna, který zazpíval, takže roztomilé a taky se celkem vtipně vypořádal s neustále přiletujícími pantoflemi, kdy jednoduše požádal o menší velikost,

– Totální nasazení – je vidět, že už jsou uvyklý na větší akce, šoumeni, hodně komunikovali s lidmi, i házení piva a pantoflí brali s nadhledem, došlo i na kazoo

– P.U.M., Tragedis, Driák a Falešný obvinění – celkem rovnocenně rozpumpovali publikum více či méně nekorektními songy a komunikace s publikem byla také skvělá

– Vision Days si bohužel naplánovali vystoupení přesně na čas, kdy jel poslední vlak do Brna, takže přišli o část publika, včetně nás = bohužel letos neposoudím, ale jistě dobré…

Ostatní byli také dobří, ale v hlavě mi víc neutkvělo – a samozřejmě jsem nemohl být všude, taky mě dost zaměstnávalo focení a jako chlap zvládám jen jednu činnost.

Stejně jako loni, velkým negativem bylo časté házení piva do lidí. Nějak to nechápu a z rozhovorů s kapelami vím, že to je jedna z věcí, která opravdu se*e i je. Navíc kelímky byly občas poloplné a z nějakého důvodu je dotyční museli házet co nejvýš a nejdál, takže to s trochou smůly to pár lidí jistě i dost bolelo. Úplně rozumím, že jediný zákaz – vedle pejsků – byl vnášení skla. Protože někteří pitomci by s tím určitě někoho (při)zabili. Letos bylo i o hodně více dětí naž v r. 2022, které samozřejmě navíc seděli rodičům za krkem = první na ráně. Když jsme u toho, i letos kvituji, že na (až na to sklo) na rozdíl např. od Podparou nebo Mighty – neprobíhaly žádné větší prohlídky batohů a dutin a nesmyslné zabavování např. vody v petce apod. V tomhle u mě vždycky měl a má Brněnec palec nahoru, snad alespoň jemu ten punk ještě dlouho vydrží.

Jak asi rychle pochopíte, raději fotím atmosféru a lidi než kapely a zázemí – koneckonců skupiny mají svých fotografů dost a s přístupem do zákulisí, ale i tak tam několik interpretů uvidíte (Vision Days, Driák, Punk Floid, Totální nasazení, Malomocnost aj.)

(Od většiny lidí mám alespoň konkludentní souhlas s pořízením snímků, řada z vás mě o to i výslovně požádala, ale nebylo možné se ptát všech, takže pokud byste chtěli z rozumných důvodů některou fotku odstranit, neváhejte mě kontaktovat. Celkem mám cca 300 fotek, ze kterých jsem vybíral, takže pokud byste měli zájem o nějaké další, opět mi klidně napište, třeba budu mít, co chcete.)

You may also like...

0 0 hlasy
Ohodnoť novinku! (Ne článek.)
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře