Modrý tanky – Všechno je špatně, zpátky na stromy

O skupině Modré tanky asi už slyšel každý, kdo se nějakou dobu pohybuje na punkové scéně a má alespoň částečné povědomí o předrevoluční situaci u nás. PHR teď vydává druhé demo, remasterované a na barevném vinylu.

Československo konce osmdesátých let rozhodně nebylo příjemným místem pro život. Perestrojka u nás existovala spíše jen na papíře a vše objímající šeď společně se zažitými stereotypy ničila mysl i těch nejodolnějších jedinců.

V této atmosféře vznikla koncem roku 1986 v Praze kapela Modrý Tanky. Následujícího roku vydala první demo Beznaděj, a teprve poté se odhodlala vyjít ze zkušebny a koncertovat.

Modrý Tanky nebyla klasická punková kapela. Svůj hudební výraz krom punkových základů obohatili o zřetelné prvky post-punku a gotiky. V průběhu roku 1988 pak kapela vystoupila na posledním ročníku Rockfestu a zároveň natočila druhé demo. Nahrávka Všechno je špatně, zpátky na stromy zcela odrážela dobovou atmosféru. Kapela zde posunula svůj sound mnohem více k post-punkovým vodám. Základem jsou pomalé a temné skladby doplněné o texty plné antimilitarismu a nihilismu; jen výjimečně obohacené o nějakou legrácku.

Oprávněně se říká, že vedle HNF a Kritické Situace měli právě Modrý Tanky ve svých textech nejsilnější protiválečné poselství, které je zcela aktuální i v dnešní době.

Konec Modrých Tanků přišel krátce po sametové revoluci. Basák Lukáš Brouček přešel ještě předtím do SPS a kytarista Honza Gregar spoluzaložil světově úspěšnou kapelu Ecstasy of St.Theresa

Autorem grafiky je Honza Gregar a součástí osmistránkového bookletu je i kapelní pexeso, které nakreslil Václav Kunc, zpěvák Modrých Tanků.

You may also like...

0 0 hlasy
Ohodnoť novinku! (Ne článek.)
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře