Jak vypadalo 1. turné Sex Pistols a The Clash

Online verze časopisu Reflex právě vydala článek s fotogalerií prvního společného turné The Sex Pistols a The Clash nazvaného Anarchy Tour. Autorem je Martin Mrázek a v galerii naleznete 14 neokoukaných fotografií ze zákulisí (neblaze) proslulého turné.

(Oficiální text:) Anarchy Tour měla velkolepým způsobem signalizovat nástup nového hudebního stylu. Punk byl koneckonců dle názoru manažera Sex Pistols Malcolma McLarena předurčen k ovládnutí britské kultury. Tak se nakonec skutečně stalo, ale zmíněné turné k tomu příliš nepřispělo. Z 19 plánovaných koncertů se nakonec uskutečnily jen 3. Všechny ostatní byly postupně zrušeny kvůli obavám z možných nepokojů. A je třeba uznat, že dané obavy nebyly zcela nepodložené.

Jen dva dny před začátkem Anarchy Tour došlo k dnes již legendárnímu vystoupení Sex Pistols v televizi BBC. Bill Grundy, moderátor pořadu Thames Today, neměl pro „alternativní“ způsob vystupování Johnnyho Rottena a zbytku kapely příliš pochopení. Jejich hudba se mu nelíbila a dával to všem ve studiu najevo. Přítomní mladíci pak zcela logicky pohrdali autoritou, do jejíž pozice se Grundy stavěl, a nechali se jím rádi vyprovokovat. Stačila k tomu jediná Grundyho narážka na možnou schůzku v soukromí k přítomné Siouxsie Sioux, hvězdě kapely Siouxsie and the Banshees.

Kapele Sex Pistols stačilo 90 sekund živého vysílání k tomu, aby způsobila poprask v celé Británii. Sprostá slova v televizi byla tehdy něco zcela nepředstavitelného a zájem o Anarchy Tour se obratem zmnohonásobil. Za lístek na první koncert v Norwichi se původně platilo 1,25 libry. Překupníci je nakonec ale prodávali za daleko více. Jenže zbytečně. Místní samospráva ho zrušila. Stejně jako mnoho dalších. A tak Clash a Sex Pistols trávily nejvíce času ve společném autobuse a na hotelových pokojích.

Právě tam vznikla většina fotografií Raye Stevensona, které si můžete prohlédnout v galerii.

You may also like...

0 0 hlasy
Ohodnoť novinku! (Ne článek.)
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře